Irland må vara litet, men man ska inte underskatta detta härliga land och alla dess skatter. När man besöker den gröna ön är ens resa inte komplett utan att man åker till Dublin, Irlands huvudstad. Här samlas det bästa av landets höjdpunkter: kultur, historia, shopping, mat och natur.

Dublin har drygt 1,5 miljoner invånare, men siffran stiger hela tiden. Det är en stad som ständigt utvecklas, en ”ung” stad där nästan 50 procent av befolkningen är under 25. Det finns massvis av restauranger och uteställen men också flera museer och parker – Dublin har något för alla. Det går bra att åka dit hela året då det vädret inte ändras drastiskt. Det blir sällan snö på julen, men det är vanligt med regn året om, som ofta avslutas med en vacker regnbåge. Under sommaren kan det vara trevligt att åka eftersom solen är uppe länge och gör Irland till en ljus och vacker plats. Dublin, som ligger på Irlands östkust, har minst regn i hela landet.

 

Sevärdheter

Det finns väldigt mycket att se och göra i Dublin och under sin resa kan man uppleva alla möjliga saker, beroende på vad man är intresserad av. Det är definitivt rekommenderat att besöka museer och andra landmärken, för Dublin och Irland har en unik historia som har format landet till vad det är idag.

Universitetet Trinity College har många fina saker att se, allt från statyer till Old Library där det finns tusentals böcker utgivna före 1800-talet. Precis bredvid biblioteket ligger Colonnades Gallery där Book of Kells ligger – boken innehåller Nya Testamentet på Latin. National Gallery och National Museum är också värda ett besök och de flesta museerna är gratis i Dublin.

Om man vill få lite frisk luft är det inga problem då Dublin har många parker kan besöka, ofta gratis. Den mest populära är St Stephen’s Green, som är en stor och vacker park i centrum. Här kan man promenera runt, ta det lugnt och ta in allt man ser. Parken har en sjö och det står en del statyer lite här och där som föreställer viktiga irländska personer genom historien.

När man känner sig redo att gå vidare och kanske ta en shoppingtur behöver man inte resa långt – Grafton Street ligger nära Stephen’s Green. Här finns alla möjliga affärer som säljer allt från designerkläder till smycken. Det finns också en del outlet-affärer där man kan hitta bra fynd. Ett annat bra shoppingområde i Dublin ligger vid Henry Street som ligger norrut tvärs över floden. Här finns det många skoaffärer och shoppingcentrum och även en utomhusmarknad.

 

Nattliv

 

Som nämnt tidigare är Dublin en stad med ett aktivt nattliv och det finns en del olika platser man kan gå till, vare sig man bara vill äta en trevlig middag eller gå på club. Området Temple Bar är fyllt av aktivitet med många musiker som spelar på gatan och även här finns det många butiker. Det ligger också en del restauranger i området, som kan servera både traditionell och modern irländsk mat.

De flesta pubar är trevliga att gå till för de har en generellt mysig atmosfär och maten kan vara riktigt god. Låt oss heller inte glömma att irländarna gillar sitt öl, speciellt Guiness, och det är värt att prova ett glas, bara för att se om den är så god som alla säger. För de som är väldigt intresserade kan man besöka Guiness bryggeriet och se hur ölen framställs.

Annons

Sök resa